#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**Average (Quantitative Aptitude) Free Mock Test**

The average is a simple term with several meanings. The type of average to use depends on whether you’re adding, multiplying, grouping or dividing work among the items in your set. The average is the value that can replace every existing item, and have the same result. If I could throw away my data and replace it with one “average” value, what would it be?

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score | |

Your score |

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

**Keep up Good Work****इसी तरह से अच्छा कार्य करना जारी रखें**

Pos. | Name | Entered on | Points | Result |
---|---|---|---|---|

Table is loading | ||||

No data available | ||||

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe average weight of 45 passenger on board an aircraft is 50 kg. If the weight of 5 members of the crew is added, the average is reduced by half kilogram . What is the average weight of the crew members?

##### Hint

Total weight of 45 passenger = 45 x 50 = 2250 kg

Total weight of 45 passenger and 5 crews = 50 x 49.5 = 2475 kg

Total weight of 5 crews = 2475-2250 = 225kg

Average weight of 5 crews = 225/5 = 45kg. - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA man spends Rs 1,800 per month on an average for the first four mouths and Rs 2,000 per month for the nest 8 months and saves Rs 5,600 a year. What is his average monthly income ?

##### Hint

Total expenditure during first four months = 1,800 x 4 = Rs 7,200

Total expenditure during the next 8 months = 2,000 x 8 = Rs 16,000

Saving = Rs 5,600

Total of expenditure and saving (equal to income the year) = 7,200+ 16,000 + 5,600=Rs 28,800

Average monthly income = 28,800 /12 = Rs 2,400 - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe average of 5 numbers is 9 and the average of the last three numbers is 5.Find the average of the first two numbers.

##### Hint

Sum of 5 numbers = 9 x 5 = 45

Sum of last three numbers = 15

The average of 1st two numbers = 45-15/2 = 30/2 = 15. - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA certain company employed 600 men and 400 women and the average wage was 2.55 per hour. If a women got 50 paise less than a man, what were their wages per hour?

- Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA man wnt uphill with a speed of 20 km.p.h. and came downhill with a speed of 30 km p.h. The average speed for his journey was

- Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA ship sails out to a mark at the rate of 10 km per hour and sails back at th rate of 15 km per hour. What is its average rate of sailing?

- Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeOne third of a certain jaurney was covered at a rate of 25 km per hour, one fourth at the rate of 30 km per hour and the rest at the rate of 50 km per hour. The average speed for the whole journey is

- Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeMonica’s average expenses for 4 days is Rs 6.0. She spent Rs 7.70 on first day, Rs 6.30 on second day. If she spent 10 on third day , How much did she spend on the 4th day?

##### Hint

Required Amount

= 24 – ( 7.70 + 6.30 + 10) - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and id C were to replace B,the average would be 21 . The ages of A, B and C are (in years)

##### Hint

A + B = 2 x 20

C + B = 2 x 19

A + C = 2 x 21 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe average age of a board of 8 trustless remains the same as it was 3 years ago, when one of them is replaced by a new member. The new member is younger than the truetee in whose place he has been replaced by